Айва: чим корисний осінній фрукт і як можна вживати

Восени на місцевих базарах і в супермаркетах починається продаж сезонної айви. Дехто називає цей осінній фрукт «хибним яблуком». Донбас24 розповість про корисні якості айви для вашого здоров’я.

Айва (Cydonia oblonga) — фрукт, що походить з різних частин Азії та Середземномор’я. Його вирощували ще в Стародавній Греції та Римі, де він служив символом любові та родючості. Хоча сьогодні айва значно менш поширена, вона є близькою родичкою таких популярних фруктів, як яблука та груші.

Дієтологиня Ешлі Хілл у матеріалі «Вісім переваг айви для здоров’я» розповідає про користь цього фрукта.

Айва багата поживними речовинами

Айва містить клітковину та необхідні вітаміни й мінерали.

Одна айва вагою 92 грам містить:

• калорії: 52

• жири: 0 грамів

• білок: 0,3 грама

• вуглеводи: 14 грамів

• клітковина: 1,75 грама

• вітамін С: 15% від добової норми

• вітамін B1: 1,5% від добової норми

• вітамін B6: 2% від добової норми

• мідь: 13% від добової норми

• залізо: 3,6% від добової норми

• калій: 4% від добової норми

• магній: 2% від добової норми

Айва має низьку калорійність і велику кількість необхідних вітамінів і мінералів, що робить її поживним фруктом. А ще містить потужні антиоксиданти: антиоксиданти зменшують метаболічний стрес і запалення, захищають від хронічних захворювань, таких як хвороби серця.

«Хибне яблуко» допомагає впоратися з нудотою, спричиненою вагітністю.

В одному дослідженні за участю 76 вагітних жінок було зазначено, що 1 столова ложка (15 мл) сиропу айви була значно ефективнішою, ніж 20 мг вітаміну B6, для зменшення нудоти, спричиненої вагітністю.

Айва давно використовується в традиційній і народній медицині для лікування різноманітних розладів травлення. Так, екстракт айви може захистити тканини кишківника від пошкоджень, пов’язаних із запальними захворюваннями, такими як виразковий коліт.

Як вживати айву

На відміну від більшості популярних фруктів, айву нечасто їдять сирою. Навіть у стиглому вигляді сира айва має дуже жорстку м’якоть і кислуватий, терпкий смак. Таким чином, більшість любителів айви сходяться на думці, що плоди краще вживати у вареному вигляді.

Наріжте айву, помістіть її в каструлю з водою і невеликою кількістю цукру, дайте їй проваритися. Ви також можете поекспериментувати з додаванням спецій, таких як ваніль, кориця, імбир і бадьян.

Ви можете їсти варену айву окремо або додавати до вівсяної каші, йогурту або м’яса. Айва також є чудовим доповненням до фруктових пирогів. А ще можна приготувати варення з айви.

Матеріал не містить медичних порад та носить виключно інформативний характер. Для встановлення діагнозу або отримання медичних порад обов’язково зверніться до лікаря.

Нагадаємо, раніше Донбас24 розповідав про порушення прохідності дихальних шляхів: домедична допомога.

Найсвіжіші новини та найактуальнішу інформацію про Донецьку й Луганську області також читайте в нашому телеграм-каналі Донбас24.

ФОТО: з відкритих джерел

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Донбас24, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією. Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.

0
0